Навіщо машинному залу Дніпрогес величезні панорамні вікна?

Поділитись
Що архітектор Віктор Веснін хотів цим сказати? І що таке «гігієна сприйняття»? Все дуже просто!

У первинному вигляді проєкту замість вікон-ілюмінаторів у верхній частині будівлі було суцільне стрічкове скління. Воно гарно поєднувалось із панорамними вікнами поряд з турбінами. Подібні рішення конструктивісти надзвичайно любили. А ще їх захоплювала ідея впливу на свідомість людей за допомогою архітектури. До чого тут це? Насправді, все дуже просто.

Через ці вікна м'яке світло, відбите від води перед гідростанцією, потрапляло всередину будівлі. З іншого боку перед працюючими в машинному залі працівниками відкривалася широка панорама Дніпра і греблі, що сприятливо впливало на них. Віктор Веснін назвав це «гігієною сприйняття».

У часи повоєнної відбудови стрічкове скління у верхньому ярусі замінили на круглі вікна. І хоча вони сильно змінили первинний задум відомого архітектора Весніна, машинний зал все одно виглядає цілісно. 


Фото: Ігор Лавров

Відкрийте Запоріжжя

Криницю таємниць і загадок різних епох. Обери свій тур.

Спланувати свій вікенд

Останні новини

Відгуки 0

Залиште свій відгук

Читати більше